Vilken hudtyp har jag?

Det första man behöver ta reda på innan man börjar med hudvård för män är vilken hudtyp du har.

Man brukar dela upp hudtyperna i fem olika grupper:

  • Normal
  • Torr
  • Fet/oljig
  • blandhud
  • Känslig hud

Normal hud är kanske ett lite konstigt ord, ett annat ord skulle kunna vara "mitt-emellan-hud". Men normal hud har du som varken blir fet/oljig i huden eller märkbart torr. Dina porer är varken stora eller små, du kan se dom men får sällan pormaskar eller känner att dom kloggat igen. Din talgproduktion är balanserad och du blir inte blank. Din hud återfuktar sig bra själv.

När du har normal hud ska du välja en mild tvätt och en återfuktning som är avsedd för normal hud. När man blir äldre avtar hudens förmåga att fukta sig själv och du kan uppleva din hud torrare merd åren.

Torr hud har du som känner att huden stramar när du rengjort huden. Torr hud reagerar ofta på kyla och du känner att den stramar efter att du varit ute i kalla temperaturer. Ofta så kan man inte se porerna på torr hud och kan upplevas som tunnare än fet/oljig hud. Ofta behöver torr hud en kombination av fett och fukt. 

Om du har torr hud finns inga genvägar, du behöver återfukta din hud. Ett tips kan vara att använda ett serum som innehåller hyaluronsyra som binder fukten i huden. Den gör att din återfuktning verkar hela dagen. Använd en återfuktning som är avsedd för torr hud.

Fet/oljig hud har du som ibland blir blank och kan känna att ytan på huden ibland känns oljig. Fet/oljig hud är inte ofräschare än annan hud men har en större produktion av talg och kan ibland få pormaskar och finnar, därför myten om att den skulle vara ofräsch. Porerna är större vilket kan resultera i att dom ibland kloggar igen och behöver en djuprengöring.

Använd en återfuktning som är avsedd för fet/oljig hud, den ska innehålla fukt men inte fett. Många återfuktningar för fet/oljig hud är oil-free. Djuprengör ansiktet två gånger i veckan för att porerna inte ska klogga igen.

Blandhud är precis som det låter, en kombination av torr och fet/oljig hud och är en väldigt vanlig hudtyp hos män. Man brukar säga att man har en fet/oljig T-zon, alltså området Över ögonbrynen, ner över näsan och hakan, som ett T. Blandhud kan också skilja sig mycket mellan årstiderna och temperaturen utomhus. 

Om du har blandhud ska du använda återfuktning med en balanserande effekt, så att talgproduktionen blir jämn över hela ansiktet. Du kan ibland behöva två återfuktningar på olika delar av ansiktet under perioder. När du djuprengör, var extra noga på T-zonen.

Känslig hud är ett samlingsnamn för olika saker du kan vara känslig mot. Du kan ha allergier som gör din hud känslig, du kan vara känslig mot solen eller att din hud reagerar på stress. Du kan uppleva att du blir röd eller flammig i ansiktet när du går från varmt till kallt eller tvärt om. Om du är känslig mot sol bör du alltid använda en återfuktning med solskyddsfaktor, SPF. Om din hud lätt blir röd eller flammig ska du använda återfuktning som lugnar huden och svalkar. Tänk på att använda milda produkter.


Kom ihåg att dessa hudtyper inte är huggna i sten, inte i ditt ansikte heller för den delen. När man bor i ett land men fyra årstider förändras vår hud under året. Åldern gör sen sitt till och huden behöver andra grejer när du är 40 än den gjorde när du var 20. Prova dig fram, är du inte nöjd så fortsätt leta tills du är nöjd. Tänk också på att kombinationen av din tvätt kan göra skillnad.